مجامع در شرکت سهامی
شرکتهای سهامی برای تصمیمگیری در امور شرکت مجامعی را تشکیل میدهند. این مجامع انواع مختلفی دارند که با توجه به موضوع شرکت تعیین میشوند. این مجامع عبارتاند از:
- مجمع عمومی موسس
- مجمع عمومی عادی
- مجمع عمومی فوقالعاده
مجمع عمومی موسس
اولین مجمعی که پس از ثبت شرکت، در شرکت سهامی تشکیل میشود، مجمع عمومی موسس است. تشکیل این مجمع در شرکت سهامی عام، ضروری و در شرکت سهامی خاص اختیاری است. از جمله وظایف مجمع عمومی موسس میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- رسیدگی به گزارش موسسین و تصویب آن
- رسیدگی به کلیه اوراق سهام و پذیره نویسان
- احراز پذیره نویسی کلیه سهام شرکت و پرداخت مبلغ
- تصویب اساسنامه شرکت
- انتخاب اعضای اولین هیات مدیره و انتخاب اولین بازرس یا بازرسان با توجه به اساسنامه
- تعیین روزنامه کثیرالانتشار منتخب شرکت
مجمع عمومی عادی
بیشترین مجمعی که برای تصمیمگیری در شرکت سهامی تشکیل میشود، مجمع عمومی عادی است. این مجمع برخلاف مجمع عمومی موسسین که فقط یکبار و پس از ثبت شرکت تشکیل میشود، حداقل باید سالی یکبار بر اساس شرایط قانونی از سهامداران دعوت و تشکیل شود.
تمامی تصمیمات شرکت، توسط مجمع عمومی عادی اخذ میشود، مگر تصمیماتی که به صراحت بهعهده مجمع عمومی فوقالعاده گذاشته شده باشد. از جمله این تصمیمات میتوان به تصویب صورتهای مالی، حساب عملکرد سود و زیان، انتخاب مجدد مدیران و بازرسان و…، اشاره کرد.
مجمع عمومی عادی، دو نوع است. رایجترین مدل آن، مجمع عمومی عادی است که در مورد آن توضیح داده شد، نوع دوم آن، مجمع عمومی عادی بهطور فوقالعاده است که نحوه تشکیل آن با مجمع عمومی عادی متفاوت است ولی مسائل مطرح شده برای تصمیمگیری در این مجمع همان است که برای مجمع عمومی عادی طبق قانون مشخص شده است.
مجمع عمومی فوقالعاده
سومین نوع از مجامع شرکتهای سهامی که در موارد خاصی تشکیل میشود، مجمع عمومی فوقالعاده است. این مجمع برای تصمیمگیری در امور اساسی شرکت، تشکیل میشود که موارد آن به صراحت در قانون ذکر شده است. از جمله این موضوعات میتوان به تغییر در مواد اساسنامه، تغییر در سرمایه شرکت اعم از کاهش یا افزایش، انحلال شرکت قبل از موعد و…، اشاره کرد.