کد ۶۴۳ نحوه محاسبه مهریه
کد ۶۴۳ نحوه محاسبه مهریه
کد ۶۴۳ -
الف : قانون الحاق یک تبصره به ماده (۱۰۸۲)
قانون مدنی در خصوص مهریه مصوب ۲۹ تیر ۱۳۷۶
(روزنامه رسمی شماره ۱۵۲۸۷ مورخ ۱۳۷۶/۶/۳)
شماره 14470 1376/5/25
ماده واحده - یک تبصره به شرح ذیل به ماده (۱۰۸۲) قانون مدنی الحاق میگردد
تبصره - چنانچه مهریه وجه رایج باشد متناسب با تغییر شاخص قیمت سالانه زمان تأدیه نسبت به سال اجرای عقد که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تعیین میگردد محاسبه و پرداخت خواهد شد مگر اینکه زوجین در حین اجرای عقد به نحو دیگری تراضی کرده باشند.
آیین نامه اجرایی این قانون حداکثر ظرف مدت سه ماه از تاریخ تصویب توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران با همکاری وزارت دادگستری و وزارت امور اقتصادی و دارایی تهیه و به تصویب هیأت وزیران خواهد رسید.
ب آئین نامه اجرائی قانون الحاق
یک تبصره به ماده ۱۰۸۲ قانون مدنی مصوب ۱۳ اردیبهشت ۱۳۷۷ هیأت وزیران (روزنامه رسمی شماره ۱۵۴۹۷ مورخ ۱۳۷۷/۲/۲۴)
شماره ۱۰۱۷۳۷ ت ۱۹۰۰۸هـ
۱۳۷۷/۲/۱۵
ماده ۱ - چنانچه مهریه وجه رایج باشد مرجع صالح بنا به درخواست هر یک از زوجین میزان آن را با توجه به تغییر شاخص قیمت سال زمان تأدیه نسبت به سال وقوع عقد محاسبه و تعیین مینماید.
تبصره - در صورتی که زوجین در حین اجرای عقد در خصوص محاسبه و پرداخت مهریه وجه رایج به نحو دیگری تراضی کرده باشند مطابق تراضی ایشان عمل خواهد شد. ماده ۲ - نحوه محاسبه مهریه وجه رایج بدین صورت است:
متوسط شاخص بها در سال قبل تقسیم بر متوسط شاخص بها در سال وقوع عقد ضربدر مهریه مندرج در عقدنامه
ماده ۳ - در مواردی که مهریه زوجه باید از ترکه زوج متوفی پرداخت شود تاریخ فوتمبنای محاسبه مهریه خواهد بود.
ماده ۴ - بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران مکلف به انجام موارد زیر میباشد الف - شاخصهای بهای سالهای قبل از اجرای این قانون را تهیه و در اختیار قوه قضاییه قرار دهد. ب - شاخص بهای مربوط به هر سال را به طور سالیانه حداکثر تا پایان خرداد ماه تهیه و به قوه قضاییه اعلام نماید.
ماده ۵ - دادگاهها و ادارات ثبت اسناد و املاک موظفند در محاسبه میزان مهریه وجه رایج مطابق ماده (۲) و در تعیین تغییر شاخص قیمت مهریه بر اساس شاخصهای مقرر در ماده (۴) این آئین نامه اقدام نمایند. ماده ۶ - در صورتی که زوجه برای وصول مهریه به دادگاه صالح دادخواست تقدیم نماید هزینه دادرسی به میزان بهای خواسته بر اساس مهر المسمی با زوجه است و در صورت صدور حکم به نفع ، وی زوج علاوه بر پرداخت مهریه طبق ضوابط این آیین نامه مسؤول پرداخت هزینه دادرسی به مقدار مهر المسمى و ابطال تمبر به میزان ما به التفاوت خواهد بود.
ماده ۷- در صورتی که زوج تقاضای صدور اجازه طلاق نماید دادگاه مکلف به تعیین تکلیف مهریه بر اساس این آیین نامه و بر طبق ضوابط و مقررات جاری خواهد بود. نحوه محاسبه ارزش مهریه وجه رایج کشور
ماده ۷ ـ در صورتی که زوج تقاضای صدور اجازه طلاق نماید دادگاه مکلف به تعیین تکلیف مهریه بر اساس این آیین نامه و بر طبق ضوابط و مقررات جاری خواهد بود. نحوه محاسبه ارزش مهریه وجه رایج کشور
بر اساس ماده ۲ آئین نامه اجرایی قانون الحاق یک تبصره به ماده ۱۰۸۲ قانون مدنی مصوب مورخ ۱۳۷۷/۲/۱۳ هیأت محترم وزیران نحوه محاسبه ارزش فعلی مهریه به ترتیب ذیل میباشد مبلغ مهریه مندرج در عقد نامه x عدد شاخص در سال قبل عدد شاخص در سال وقوع عقد = ارزش مهریه در حال حاضر
به طور مثال اگر ازدواجی با مبلغ مهریه ۲۰۰/۰۰۰ ریال در سال ۱۳۵۲ تحقق یافته و قرار باشد مبلغ مذکور در حال حاضر تأدیه گردد برای محاسبه مبلغ مهریه در حال حاضر (سال) (۱۳۹۴) از رابطه ذیل استفاده میگردد: مبلغ مهریه مندرج در عقدنامه * عدد شاخص در سال ۱۳۹۳ عدد شاخص در سال ۱۳۵۲ ارزش مهریه در حال حاضر سال ۱۳۹۴ بر اساس رابطه فوق و با توجه به اعداد شاخص که در جدول پیوست آمده است:
ریال ۲۳۷.۵۳۰.۴۳۴ = ۲۰۰۰۰۰ ریال ۸۱.۹۴۸۰ / ۰۶۹ ارزش مهریه در حال حاضر (۱۳۹۴)
در نتیجه مهریه قابل پرداخت در سال (۱۳۹۴ زمان تأدیه معادل ۲۳۷/۵۳۰/۴۳۴ ریال می باشد.
بدیهی است که تا سال ۱۳۹۴ به پایان نرسد صورت کسر فوق شاخص سال ۱۳۹۳ یعنی عدد ۸۱/۹۴۸ خواهد بود و بعد از اتمام سال ۱۳۹۴ و ورود به سال ۱۳۹۵ شاخص سال ۱۳۹۴ جایگزین شاخص ۱۳۹۳ خواهد گردید.
شایان ذکر است برای به دست آوردن میزان مهریه همسر متوفی و خروج معادل آن از ماترک بایستی ضریب سال ازدواج تقسیم بر ضریب سال قبل از فوت شود و سپس عدد به دست آمده در مبلغ مهریه ضرب شود.